Doe wat aan een te dikke kat!

We schreven al eerder een artikel dat diabetes bij huisdieren steeds vaker voorkomt, een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat de dieren veel te dik zijn. Ondertussen is in Nederland meer dan de helft van de huisdieren te dik!. Bij katten zijn het vooral de gecastreerde katers en katten tussen de 5 en 11 jaar die overgewicht hebben. Te dik zijn brengt voor katten veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Ten eerste is er natuurlijk diabetes (suikerziekte), de afgelopen 30 jaar komt het bij katten 5-10 keer zo vaak voor, en dat heeft alles te maken met dikke katten. Door een toename aan lichaamsgewicht neemt insulineresistentie toe in het bloed, en wordt dus de kans op diabetes verhoogd. Daarnaast is er ook een verhoogd risico op artritis, kanker, hart en vaat ziektes, en de katten hebben minder uithoudingsvermogen, zijn snel moe en hebben hierdoor ook een kortere levensverwachting.

Wanneer is een kat te dik?

Bij hillspet kun je een berekening maken of jouw kat voldoet aan een goed gewicht. Ook kun je hier en hier kijken bij schematische tekeningen.

Sowieso moet je bij de kat de volgende symptomen in de gaten houden:

  • Je kunt de ribben van de kat niet meer voelen
  • Ooit had de kat een taille, nu niet meer
  • de kat loopt moeilijk
  • De kat slaapt veel en is lui
  • Kortademig
  • Kat is chagrijnig, geen zin om te kroelen

Grote kans ook dat de huisarts er weleens iets over heeft gezegd? Neem dit serieus, het is echt gevaarlijk voor kat, en een dikke kat is niet schattig of grappig! De katten zullen hun ziekte zo lang mogelijk verbergen tot het te laat is.

Wat doe je eraan?

Heeft de kat overgewicht, dan is het niet heel moeilijk om de kat te helpen afvallen, je moet wel een beetje doorzettingsvermogen hebben, ze moeten rustigjes aan de overtollige kilo’s kwijtraken.
De meeste katten zijn van jou, de baas, afhankelijk van de hoeveelheid eten die ze krijgen en hoeveel beweging ze krijgen. Je moet dus twee dingen doen, de juiste (dieet) voeding geven en zorgen voor veel beweging. De dierenklinieken kunnen helpen met het uitkiezen van een juist dieet, lees bijvoorbeeld goede informatie.
Naast het voer kun je ook dagelijkse oefeningen voor de kat introduceren. Voor veel katten is bijvoorbeeld een laserpen onweerstaanbaar en het is ook zeer vermakelijk om je kat achter dat rode bolletje te zien rennen 🙂 Heeft je kat geen interesse in de laserpen, ga dan opzoek naar iets wat hij wel leuk vindt: een veer vastgemaakt aan een stok, een speelbal met snoepjes erin, wees creatief!

Afvallen bij katten gaat niet snel, je moet veel geduld hebben en niet gedemotiveerd raken. Wat je absoluut niet moet doen is helemaal geen eten meer geven, dit kan leiden tot lever ziektes. Vraag goed advies aan de dierenarts voor het beste dieet, en zorg voor lekker veel beweging, dan komt het vanzelf goed!