Op veel dierenfora wordt de discussie gevoerd over het wel of niet afsluiten van een huisdierenverzekering. Tegenstanders opperen vaak dat een dierenverzekering te duur is en ze toch niet uitbetalen, en dat het een veel beter idee is om het geld dat je betaalt aan premie beter in een potje kan stoppen (of een spaarrekening) en mocht het nodig zijn hiervan de rekeningen te betalen.
Het is absoluut een punt om goed over na te denken, maar wat ons betreft wordt bij dit argument voorbij gegaan aan het concept ‘verzekering’. Een verzekering sluit je voornamelijk af voor de gevallen waarin je zelf niet in staat bent om de kosten te betalen, je maakt een risico afweging. Ja, voor de meeste mensen zal gelden dat je aan het eind van de rit meer betaald hebt aan de verzekeraar dan dat de verzekeraar heeft uitgekeerd (waar je uiteindelijk alleen maar blij over moet zijn, want dit betekend in het geval van een huisdierverzekering dat het huisdiertje niet ziek is geweest). Maar het gaat juist om de gevallen dat je wel pech hebt en er iets aan de hand is met je huisdier. Stel dat je een kat of hond die diabetes krijgt, een ziekte die goed behandelbaar is, maar wel veel geld gaat kosten. Dagelijks moet het dier een prik krijgen, ga er maar vanuit dat dit meerdere duizenden euro’s kost in het totale leven van zo’n beestje. En zo zijn er veel meer gevallen te bedenken, denk aan behandelingen of controles met een dure MRI scan, of zelfs een chemokuur. Bedenk goed dat deze kosten niet te betalen zijn uit het ‘potje’. Voor dit soort gevallen sluit je de verzekering af, als je zeker wilt zijn dat je je huisdier de juiste medische zorg kan geven als dat nodig is.
Daarnaast moet je een ijzeren discipline hebben om ook echt niet aan het geld te zitten dat opzij is gezet. In moeilijke tijden zal het moeilijk zijn om toch niet wat geld op te nemen van de spaarrekening die bedoeld is voor het huisdier. Bij een verzekering weet je gewoon zeker dat wanneer het nodig is de medische kosten worden gedekt, en je dus je huisdier de zorg kan geven die hij/zij nodig heeft.
Dan blijft natuurlijk nog het argument, de verzekeraars betalen in veel gevallen toch niet. Ze hebben in hun polissen duidelijk staan wat wel en niet vergoed is, een overzicht van de vergoedingen vind je hier. Er wordt de laatste jaren juist steeds meer vergoed. Bekijk goed het overzicht en bekijk welke verzekering het beste bij jou dier past (welke kwalen is hij/zij het gevoeligst voor) En houd in je achterhoofd dat het vooral gaat om de dure ingrepen, die je zelf moeilijk kunt betalen.