6 Belangrijkste Signalen van ziekte bij Kat of Hond

Op de Belgische website hln.be verscheen afgelopen week een artikel dat belangrijk is voor alle honden en katten eigenaren. In het artikel worden de 6 belangrijkste signalen besproken die een hond of kat afgeeft wanneer hij/zij (mogelijk) ernstig ziek is. Huisdieren kunnen niet praten en het is dus belangrijk om goed op hun signalen te letten zodat je weet wanneer er iets mis is.

Diarree en overgeven

Maak je niet gelijk grote zorgen wanneer je hond of kat een keertje overgeeft of diarree heeft, dit kan bijvoorbeeld gebeuren als ze afval van straat hebben gegeten. Maar braakt een hond meerdere keren per dag of blijft de ontlasting dun, dan duidt dit op een probleem en moet je met het dier naar de dierenarts. Ook wanneer er bloed in het braaksel of de ontlasting zit moet je hier naar laten kijken.

Lusteloos en geen eetlust

Niet altijd de meest duidelijke symptomen, maar wel belangrijk om in de gate te houden. Niet willen eten of lusteloosheid kan vele oorzaken hebben, en zeker als het aanhoudt is het belangrijk om een bezoekje te brengen aan de dierenarts. Bij katten kan een paar dagen niet eten al heel schadelijk zijn.

Overmatige drinken en urineren

Veel drinken en plassen kan duiden op diabetes, of een lever- of nierziekte. Ook als een hond of kat juist weinig plast is het belangrijk om het dier goed in de gate te houden. Vooral bij katten is het van groot belang om snel naar de dierenarts te gaan als hij/zij weinig plast. Als ze niet plassen kan er een blaasontsteking ontstaan en kan er bloed in de urine komen.

Hoesten

Een hond of kat die blijft hoesten moet onderzocht worden, het kan een symptoom zijn van hartziekten, hartwormen of longziekten.

Haarverlies

En dan niet het haar dat ze verliezen als ze in de rui zijn, maar echt veel haar verliezen. Dit kan komen door vlooien, teken en oormijten. Honden en katten kunnen hele kale plekken op hun huid krabben wanneer ze jeuk hebben.

Stijfheid

Wanneer een huisdier moeite heeft met opstaan of blijven staan op zijn pootjes kan dat duiden op artritis, of problemen aan de ruggenwervels, heupen of ligamenten. Het kan ook een symptoom zijn van de ziekte van Lyme, een ziekte die veroorzaakt wordt door teken.

Op een website over verzekeringen voor huisdieren is het natuurlijk niet zo gek dat we aanraden om een verzekeren af te sluiten voor de kat of hond. De drempel om de dierenarts is een stuk lager als je weet dat de kosten van het consult betaald worden door de verzekering!